×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

Tips voor het kiezen van passend paardenvoer

Van 30 juni t/m 13 juli 2025 
10% korting op sportbrok van Subli, Voermeesters, Masters en Vente + de Fivestar producten van NAF
Gebruik de code SPORT2025 in je winkelmandje
Bekijk de actie en producten hier >

Tips voor het kiezen van passend paardenvoer

Allereerst moet je paard zijn voer graag lusten natuurlijk. Maar van misschien nog wel groter belang is dat het voer ook bij je paard past. Mineralen, vitaminen en sporenelementen hebben alle paarden nodig, maar hun behoeftes aan energie lopen ver uit elkaar. Dit maakt dat niet elke soort voer ook geschikt is voor elk soort paard. Lees hieronder wat belangrijk is om op te letten bij het kiezen van het juiste paardenvoer.

Specifieke voederbehoeftes

Oudere paarden hebben vaak wat meer moeite met het kauwen en verteren van voer. Waarbij hun energiebehoefte over het algemeen veel lager ligt dan bijvoorbeeld die van een zogende merrie. En een wedstrijdpaard dat elke maand twee keer op Grand-Prix niveau start heeft meer energierijk voer nodig dan een recreatiepony die alleen op zaterdag een uurtje rond stapt door het bos. Specifieke paarden vragen om specifiek voer.

De basis van elk rantsoen is ruwvoer, wat meestal bestaat uit gras, hooi, voordroog of een ruwvoermix. Ruwvoeders voorzien in de belangrijkste voedingsbehoefte van alle typen paarden. Voor het voorzien in de meer paardspecifieke voedingsbehoefte geef je nog een aanvullend voer bij het ruwvoer. Er bestaan qua samenstelling twee soorten aanvullend voer:

Meervoudig samengestelde voeders (meerdere ingrediënten):

  • Muesli
  • Brokken
  • Voermengsels
  • Slobber

Enkelvoudig samengestelde voeders (één ingrediënt):

  • Granen
  • Zemelen
  • Bietenpulp

Soorten paardenvoer

In ons land eten veruit de meeste paarden brokken of muesli als aanvullend krachtvoer. Het verschil hiertussen is met name dat brokken in feite een geperste vorm van muesli zijn. Je slaat ze makkelijker op en daarmee zijn ze in verhouding vaak ook wat goedkoper. Over het algemeen kauwen paarden net wat langer op muesli dan op brokken, wat positief is voor de spijsvertering. Qua voedingswaarde verschillen brokken en muesli in basissamenstelling niet heel veel.

De keuze voor brok en/of muesli is daarmee vrij persoonlijk. Wat niet van je persoonlijke voorkeuren afhangt is het bedenken onder welk type je paarden en/of pony’s qua energiebehoefte vallen.

Welk energietype is jouw paard?

In grote lijnen heb je hierbij de keuze uit vijf typen paarden, die elk hun eigen energiebehoefte hebben. Hieronder zie je ze staan, met daarbij welk soort voer het beste past bij dat type paard:

Paarden die presteren op hoog niveau: speciale sportbrok met een hoog percentage aan zetmeel, suikers en vetten als extra energiebron.In combinatie met extra vitaminen, mineralen en sporenelementen. Zoals bijvoorbeeld de Masters Sport-Extra.

Paarden die presteren op gemiddeld niveau: krachtvoer met ongeveereen kwart aan zetmeel en suikers en relatief weinig vetten. Aangevuld met veel vitaminen, mineralen en sporenelementen. Denk hierbij aan brokken zoals de Voermeesters Basis en basismueslie en Subli Basisbrok.

Paarden die presteren op recreatief niveau: krachtvoer met veel ruwe celstof, weinig zetmeel, suikers en vetten, en veel vitaminen en mineralen. Bijvoorbeeld de Voermeesters Efficiënt brok en de Voermeesters Vezels & Kruiden muesli.

Fokmerries en paarden in opfok: speciale merrie-, veulen- en opfokbrokken met relatief een hoog percentage aan goed verteerbare eiwitten, specifieke vitamine en mineralen samenstellingen. Brokken zoals de Masters Merriebrok, de Subli Veulenbrok en de Voermeesters Opfokbrok

Seniorpaarden: Krachtvoer met veel vitaminen en mineralen, weinig zetmeel, suikers en vetten en licht verteerbaar. Dit zijn brokken zoals de Subli Seniores Priores en de Senior Slobberbrok van Masters.

Weet wat je voert

Op elke zak paardenvoer vind je een voerlabel terug waarop wordt aangegeven welke grondstoffen in het voer zitten. Dit kan een hele lijst zijn, die je waarschijnlijk vrij weinig zegt. In elk geval moeten de hoeveelheden eiwit, vet, celstof, as, calcium en fosfor in ruwe vorm vermeld worden. Wil je weten wat de aangegeven hoeveelheden precies betekenen? Vraag het eens na bij onze specialisten van de klantenservice.