×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.

5 meest gestelde voervragen bij paarden

w

Vanwege de Paasdagen geldt er een dag extra levertijd

5 meest gestelde voervragen bij paarden

Onze klantenservice ontvangt dagelijks vragen van paardenbezitters over voer en hun paard. Wij hebben dit keer 5 vragen geselecteerd die wij ook op de website hebben neergezet.

Hoe kan ik mijn paard laten afvallen?

Een te dik paard is nooit goed. Belangrijk is om goed naar de voeding te kijken en dat te combineren met de juiste beweging die je paard krijgt. Het is wel zaak om snel actie te ondernemen. Zo voorkom je vervelende kwalen als hoefbevangenheid en zorg je ervoor dat gewrichten niet overbelast raken. Naast aangepaste voeding is ook meer beweging erg belangrijk! Voornamelijk langdurige beweging op lage intensiteit. Kort maar krachtige beweging zorgt voor spierontwikkeling, maar niet voor het afvallen. Afvallen mag niet te snel gaan, dat kan voor nare bijwerkingen zorgen, maar met geduld en doorzettingsvermogen is het heel goed mogelijk.


Bij het bestuderen van het rantsoen is het goed om te kijken naar de hoeveelheid zetmeel en suiker die je paard krijgt. Teveel hiervan zorgt ervoor dat je paard dikker kan worden. Probeer deze dikmakers te verminderen, maar zorg wel dat het paard voldoende ruwvoer (vezels), vitaminen, mineralen, en spoorelementen binnen krijgt. Het merk Subli heeft de Dieetmix ontwikkeld, speciaal voor dikke paarden. Een ander product zijn de Subli Mineralenbikkels. Door de zeer hoge concentratie aan vitaminen,mineralen en sporenelementen hoef je er maar zeer weinig van te voeren en om toch de dagelijkse behoeftes te dekken.Van Voermeesters hebben wij de Vezels & Kruiden en van Masters de Structovit in het assortiment. Wil je extra advies over hoe je het beste om kunt gaan met een paard dat iets te dik is? Vraag dan een voedingsadvies aan of bel even met onze klantenservice.

Mijn paard is oud, wat kan ik hem het beste voeren?

Paarden die op leeftijd beginnen te raken hebben aangepaste voeding nodig. Hun vertering wordt minder efficiënt en de behoeften worden anders. Daarnaast kunnen de organen soms wat strubbelingen geven. De lever, nieren en gehele stofwisseling verloopt minder goed dan toen het paard nog jong was. Ook kunnen oudere paarden last krijgen van hun gebit, de spieren worden minder en de conditie kan teruglopen. Je kunt het vergelijken met ons als mensen.


Masters heeft een slobber ontwikkeld voor oudere paarden, de Masters Senior Slobberbrok. Dit is een compleet voer dat geweekt gegeven moet worden. Een andere optie zou de Subli Omnia zijn. Ook dit product past goed bij oudere paarden en kan zowel droog als geweekt gevoerd worden. De echte topper op dit gebied is de Subli Seniores Priores. Deze bestseller is ook een compleet voer dat geweekt gevoerd moet worden en bevat alles wat een senior nodig heeft. Subli heeft met deze slobber een ruwvoer en krachtvoer in één ontwikkeld; het kan beiden namelijk volledig vervangen. Blijf wel zo lang als het kan ruwvoer van goede kwaliteit verstrekken. Het geeft de paarden iets te doen, en alles wat ze kunnen wegknabbelen is meegenomen. 

Mijn paard is erg stijf. Wat kan ik hieraan doen?

Net als bij een mens is stijfheid niet fijn. Voor je paard is dit dus hetzelfde. Stijfheid is een soort spierpijn en kan verschillende oorzaken hebben. Spierpijn kan ontstaan door spierkracht die snel beschikbaar moet komen en daarbij komt melkzuur bij vrij, wat via de bloedbaan moet worden afgevoerd. Dit afvoerproces moet je goed ondersteunen en bevorderen. Vitaminen E, C en selenium helpen bij het transport van het melkzuur en dragen bij aan soepele spieren. Je kan hiervoor bijvoorbeeld de Subli Omega 369 mix door het voer doen. Lees er meer over op de productpagina. Verder is het belangrijk om het paard veel vrije beweging te geven, en veel aandacht te besteden aan een goede warming- up én cooling down.

Mijn paard is altijd erg nerveus. Is er iets met het voer te doen

Een nerveus of fel paard kan extra gevoelig zijn voor zetmeelrijk voer. Gevolg is dat het paard snel last kan krijgen van spierstijfheid, koliek, of maagzweren. Hete en nerveuze paarden kunnen daarom baat hebben bij een vetrijk rantsoen. De energie uit vet/ olie wordt namelijk langzaam vrijgegeven, in tegenstelling tot het snelle zetmeel/ suiker. Paarden worden er daarom niet ‘heet’ van. Om meer vet (en rustige energie) in het rantsoen te krijgen kun je de Subli Omega 369 mix bijvoeren. Ook kun je deze paarden de Voermeesters Sereen of Masters Sereen geven. Dit complete krachtvoer is speciaal ontwikkeld voor nerveuze of stressgevoelige paarden. Het bevat veel vezels, extra magnesium en bevat geen haver. Verder moeten nerveuze paarden veel ruwvoer krijgen. Dit stimuleert het kauwen, en de speeksel aanmaak wat het maagzuur neutraliseert. Dit verkleint de kans op maagzweren, waar nerveuze paarden juist erg gevoelig voor zijn.

Hoe kan ik mijn paard ondersteunen in de spieropbouw?

Ook hier kunnen we weer de gelijkenis leggen met ons als mens. Eiwitten zijn belangrijk om de groei van spieren te bevorderen en om ze in conditie te houden. Paarden bestaan ook voor een groot deel uit spieren en dus eiwitten. Eiwitten zijn vervolgens weer in vele soorten beschikbaar en zijn opgebouwd uit aminozuren. Paarden die in de groei zijn, of veel prestaties moeten leveren, hebben extra eiwitten nodig. Hiervoor kun je de Subli Atleet gebruiken, dit is een supplement met essentiële aminozuren en is verrijkt met vitamine E,C en Selenium om de spieren extra te ondersteunen. Van Voermeesters hebben we een compleet krachtvoer, de Sport Torso en van Masters de Spier-Plus, wat ook een compleet krachtvoer is, beiden voor ondersteuning van de spieropbouw.